Dve SOŠ poľnohospodárske sa zlúčia do jednej

25.03.2011 Kežmarok

Kežmarok 24. marca (TASR) – Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík dnes v Kežmarku rokoval so zástupcami dvoch stredných odborných škôl (SOŠ) s poľnohospodárskym zameraním, aby vyriešili problém s ich zlúčením. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Kežmarku totiž ešte na svojom februárovom zasadnutí schválili zlúčenie SOŠ na Pradiarenskej ulici a SOŠ na Kušnierskej bráne v Kežmarku. Proti tomuto kroku sa ozvalo viacero ľudí.
„Uznesenie z 22. februára zostáva nezmenené, ale odbor veterinárneho lekárstva a ďalšie podobné odbory budú ešte dochádzať na Pradiarenskú ulicu s tým, že sídlo školy bude na Kušnierskej bráne,“ objasnil výsledky rokovaní Chudík. Budova na Pradiarenskej ulici by sa mohla ďalej využívať na niektoré poľnohospodárske odbory. Ďalším možným využitím priestorov, ktoré ostanú nevyužité, je podľa Chudíka poskytnúť ich napr. Základnej škole v Stráňach pod Tatrami, v ktorej sa počet žiakov každoročne zvyšuje.
Jedným z hlavných dôvodov zlúčenia oboch škôl bol ten, že SOŠ na Pradiarenskej ulici klesol počet žiakov za posledné štyri roky takmer o 100. „Naša škola už deklarovala, že je schopná pojať žiakov z \'Pradiarne\'. Preferujeme tie odbory, o ktoré je záujem, v žiadnom prípade nechceme vylučovať zo siete tie odbory, o ktoré bude záujem tento rok alebo v ďalších rokoch,“ uviedol po stretnutí s predsedom PSK riaditeľ SOŠ na Kušnierskej bráne Stanislav Marhefka. Odbory, ktoré boli doteraz na oboch školách, by sa tak rušiť nemali. Problém by nemal byť ani s prihláškami na jednotlivé odbory či so zamestnaním učiteľov oboch škôl.
„My sme mali jediný strach, aby sa naša škola nemusela znovu sťahovať na \'Pradiareň\', pretože od roku 1995, kedy sme sem prišli, sme tu urobili strašne veľa práce,“ doplnil Marhefka. Od nového roku by tak mohlo na Kušnierskej bráne študovať do 850 žiakov, škola sa tak stane jednou z najväčších v Prešovskom kraji. S riešením, ku ktorému došlo, je spokojný aj riaditeľ SOŠ na Pradiarenskej ulici Daniel Dudzík. Verí, že o odbory, ako je veterinárstvo, bude stále záujem.
PSK tiež uvažuje o odkúpení budovy, v ktorej v súčasnosti sídli kežmarské gymnázium a jej vlastníkom je evanjelická cirkev. „Kúpili by sme ju, ale maximálne za milión eur,“ zdôraznil predseda PSK. Teraz budú nasledovať rokovania s evanjelickou cirkvou, a keď dôjde k dohode mohol by byť problém v Kežmarku vyriešený. „Gymnázium v takom stave, v akom je, už nemôže existovať. Dovolím si tvrdiť, že sedem-osem rokov a to celé spadne,“ konštatoval.
Stredná umelecká škola v Kežmarku, ktorá je v pôsobnosti PSK, taktiež sídli v prenajatých priestoroch. Tie patria mestu a PSK chce rokovať o ich možnom odkúpení. „Budeme rokovať s mestom Kežmarok, aby sme urobili fixnú zmluvu na minimálne 20 rokov, aby sme mohli investovať do tejto budovy,“ doplnil Chudík. PSK uvažuje aj o tom, že budovu od mesta odkúpi. „Najlepšie by bolo, keby táto budova patrila samosprávnemu kraju, kúpili by sme ju za 70.000 eur, ktoré sme získali z predaja rozostavaného internátu v Kežmarku,“ informoval Chudík.   
 

Vyberte región